Geschiedenis

Het gehucht Odolov, vroeger geheten Vodolov, is waarschijnlijk gesticht in de 13e eeuw. Voornamelijk fokte men er schapen en hoedde men de schapen op de dichtbij gelegen heuvels van de Jestrebi Hory.In de 17e eeuw verdween het hoeden van schapen en kwam de mijnbouw hiervoor in de plaats. De mijnbouw heeft op het gehele gebied rond Odolov een zware stempel gedrukt. Sinds 1991 loopt door Odolov de grens van het Nationaal Park Broumov, dat een oppervlakte van 410 km2 heeft. Odolov is het enige bergdorp in de wijde omgeving.Het kan zo maar gebeuren dat er in Odolov volop sneeuw ligt terwijl er in de omliggende dorpen nog geen vlok is gevallen. Odololv staat in heel Tsjechie bekend om zijn pachtige wandelroutes en mountainbikeroutes. Vanzelfsprekend geven deze routes in de winter veel sneeuwplezier aan de langlaufers. Het startpunt en eindpunt is Hospoda Lotranda,een vroegere rustplaats voor de koetsen en hun paarden. Jarenlang was Lotranda het belangrijkste cafe in de buurt Lotranda is uw bezoek meer dan waard. De grote danszaal,nu cafe-restaurant heeft prachtige plafondschilderingen !

Rtyne ligt 2,3 km van Odolov. De grens tussen Odolov en Rtyne ligt op het midden van de Cesta Osvobozeni,de weg die langs de huizen loopt. Rtyne bestaat sinds 1367 en de mensen hier leefden vroeger vooral van bosbouw en mijnbouw.In de 19e eeuw deed de textielindustrie zijn intrede. De houten toren van Rtyne domineert het dorp en is 600 jaar oud.De toren is een van de oudste torens in zijn soort in Tsjechie en staat op de monumentenlijst.

Naast het grote standbeeld van Antonin Nyvlt,leider van de boerenoorlog, is het mijnmuseum. Zeker de moeite waard. Klein maar leerzaam.U krijgt een goed beeld van de kolenindustrie van Odolov en zijn omgeving.Rtyne heeft een lange muziektraditie.Ook deze ziet u terug in het museum.